Co je doménové jméno, jeho typy a příklady

Co je doménové jméno, jeho typy a příklady


Víte „Co je doménové jméno“? Kdykoli jste prohledali jakoukoli webovou stránku, museli jste se setkat s názvem domény. Určitě vás napadlo, jaký je vztah mezi webovou stránkou a názvem domény.

Řeknu vám tedy, že pomocí názvu domény můžeme web prohledávat na internetu. Dá se říci, že se jedná o přátelský pojmenovací systém, pomocí kterého můžeme zadat adresu libovolných webových stránek a webových serverů.

Vím, že i vy musíte mít nějaké znalosti o tom, co je doména, proto jsem si řekl, proč vám neposkytnout úplné informace o názvu domény ještě dnes, abyste už neměli žádné další pochybnosti.

Tak na co ještě čekáte, začněme a víme, jak se tento název domény jmenuje, a kompletní informace o tom, jak to funguje v hindštině.

Co je název domény

  • Domain Name neboli DNS ( Domain Naming System ) je pojmenování, podle kterého můžeme identifikovat webovou stránku na internetu. Když už mluvíme o jakékoli webové stránce, všechny jsou připojeny k nějaké IP adrese na pozadí.
  • IP adresa ( Internet Protocol Address ) je číselná adresa, která prohlížeči sděluje, kde se daná webová stránka na internetu nachází.
  • Zjednodušeně řečeno, my lidé si pamatujeme jen jednoduché věci, stejně tak každá webová stránka má také jméno, takže si nyní můžete myslet, že Doménové jméno je nejjednodušší název, který si pro IP adresu pamatujeme. Soutěž. Toto je člověkem čitelná verze IP adresy.

Pomocí názvu domény můžeme najít jednu nebo více IP adres. Například název domény google.com odkazuje na stovky IP adres. Název domény se také používá v adresách URL k nalezení konkrétní webové stránky.

Definice názvu domény

Název domény je adresa webové stránky, která se používá k její jedinečné identifikaci na internetu. Je to jedinečná identifikace webové stránky, kterou uživatel používá k přístupu na tuto webovou stránku.

Název domény je jedinečný název, který je namapován na adresu internetového protokolu (IP) na serveru webové stránky. 

Názvy domén jsou často vybírány tak, aby odlišily název webové stránky nebo firmu, což uživatelům pomáhá tyto webové stránky snadno najít a zapamatovat si.

Jak funguje název domény?

Chci vám říci, že všechny webové stránky jsou hostovány nebo uloženy na serveru. Název domény ukazuje na IP tohoto serveru.

Kdykoli přidáte název webové stránky do adresního řádku, odkazuje na IP vašeho serveru pomocí názvu vaší domény, 

Takže... abyste mohli vidět svůj hledaný web ve svém prohlížeči. Toto je jediný způsob, jak můžete web zobrazit.

Typy domén

Když se na to podíváte, existuje mnoho typů doménových jmen, ale dnes vám řeknu o těch, které jsou velmi důležité. Takže kdykoli si vyberete název domény, bude pro vás velmi snadné jej vybrat.

1. TLD – domény nejvyšší úrovně

Domény nejvyšší úrovně (TLD) jsou také známé jako rozšíření internetových domén. Toto je poslední část, kde název domény končí. Část za tečkou. Byl vyvinut jako první. Pomocí této domény můžete snadno ohodnotit svůj web. To je velmi přátelské k SEO. A vyhledávač Google tomu také přikládá větší význam.

Příklad rozšíření TLD, které si může koupit kdokoli

  • .com (komerční)
  • .org (organizace)
  • .net (síť)
  • .gov (vláda)
  • .edu (vzdělávání)
  • .name (jméno)
  • .biz (obchod)
  • .info (informace)

Například Google.com, DmNoor.com, Facebook.com

2. ccTLD – Domény nejvyšší úrovně s kódem země

Tento typ domény se obecně používá s ohledem na konkrétní zemi. Je pojmenován na základě písmene ISO CODE země. Jako příklad jsou uvedena některá důležitá rozšíření domény.

  1. .us: Spojené státy americké
  2. .in: Indie
  3. .ch: Švýcarsko
  4. .cn: Čína
  5. .ru: Rusko
  6. .br: Brazílie

Co je název subdomény?

Museli jste vědět, co je doména, ale subdoména je součástí vašeho hlavního názvu domény. Subdoména není zakoupena. Pokud jste si zakoupili jakýkoli název domény nejvyšší úrovně, můžete jej rozdělit na názvy subdomén.

Hindime.net je mé jméno TLD a volám

Ačkoli existují i ​​jiné typy doménových jmen, obecně je nepoužíváme pro vytváření blogu/webu. Řeknu vám velmi důležitou věc, kterou si můžete koupit Domains Name.

Poznámka: Téměř všechny americké servery používají třípísmenné domény nejvyšší úrovně (např. „.com“, „.edu “). Ale jiné země kromě Ameriky používají pouze dvě písmena nebo kombinace dvou písmen. (např. „.au“, „.ca“, „.co.jp “).

Kde koupit doménu?

Existuje mnoho webových stránek s registrátorem domén, kde si můžete koupit doménu pro svůj blog nebo web. Zde vám ale povíme pouze o špičkových webech registrátorů domén, kde si můžete doménu snadno koupit pro sebe. Protože tyto webové stránky jsou nejlepší pro parkování domén.

  1. GoDaddy.com
  2. BigRock.in
  3. DomainIndia.org
  4. NameCheap.com

Většina bloggerů a webdesignérů používá tyto weby k nákupu domén.

Sazba domény je na všech těchto místech různá. Ale to je kvůli jejich pověsti, popularitě a službám. Jejich služba je velmi dobrá a pokud máte nějaký problém, získáte zde pomoc 24×7. Pokud budeme muset zaplatit trochu více peněz výměnou za lepší služby. Takže byste to měli dát s radostí. Aby v budoucnu nikdy nebyl žádný problém.

Název domény a adresa URL nejsou stejné

Pokud mluvíme technicky, název domény je malá část velké internetové adresy, která se nazývá „ URL “. V URL ve srovnání s názvem domény můžeme zjistit mnoho věcí, jako jsou konkrétní adresy stránek, názvy složek, název počítače a jazyk protokolu.

Například adresy URL (stránky Uniform Resource Locator) mají názvy domén tučně:

Seznam nejlepších poskytovatelů doménových jmen

Pokud chcete vytvořit web pro sebe nebo pro svou firmu, můžete si koupit doménové jméno sami, ale k tomu si budete muset koupit nový a jedinečný název domény registrací účtu v doméně u dobré služby názvu domény. poskytovatel.


Poznámka: ICANN (Internet Corporation For Assigned Names And Numbers) je organizace, která tyto poskytovatele domén opravňuje k prodeji doménových jmen.

Jak vytvořit název domény

  • Vždy volte krátký název domény, který je snadno zapamatovatelný.
  • Udržujte takové doménové jméno, které se snadno pamatuje, píše a mluví.
  • Název domény by neměl být podobný nikomu jinému a měl by být dostatečně jedinečný, abyste jej mohli snadno označit.
  • Vyhněte se v tomto názvu co nejvíce speciálním znakům, jako je pomlčka a čísla.
  • Vždy se snažte získat domény nejvyšší úrovně, které uznávají všichni po celém světě.
  • Název vaší domény by měl souviset nebo podobný vašemu podnikání nebo firemnímu profilu, což vám usnadní vytváření značky.

Na závěr vám chci říci, že název domény by měl být vždy krátká a snadno zapamatovatelná adresa. Ve skutečnosti je technická adresa serveru IP (Internet Protocol Address).

Jaká je úplná forma DNS?

Úplná forma DNS je systém doménových jmen.

Jaká je definice názvu domény?

Název domény je ve skutečnosti adresa vašeho webu nebo blogu, kterou uživatelé zadají do adresního řádku prohlížeče, aby měli přístup k tomuto webu.

Proč je vyžadován název domény?

  • Název domény je potřeba, protože poskytuje jedinečnou identitu vašemu webu nebo blogu. Udělá váš blog profesionálnějším.
  • Bude stejný název domény fungovat pro více blogů nebo bude nutné pro každý blog použít samostatný název domény?
  • Pokud chcete blogovat vícekrát, můžete to udělat na stejné doméně. Články můžete oddělit vytvořením různých kategorií v doméně nebo můžete články také publikovat vytvořením subdomény.


Co jste se dnes naučili?

Pevně ​​doufám, že jsem vám poskytl úplné informace o tom, co je název domény (co je doména v hindštině), a doufám, že jste pochopili tento internetový termín.

Žádám vás všechny čtenáře, abyste tyto informace sdíleli se svými sousedy, příbuznými a přáteli, aby mezi námi byla osvěta a všichni z toho měli velký užitek. Potřebuji vaši podporu, abych vám mohl poskytnout více nových informací.

Vždy jsem se snažil pomáhat svým čtenářům ze všech stran, pokud máte nějaké pochybnosti, můžete se mě bez váhání zeptat. Určitě se pokusím tyto pochybnosti vyřešit.

Jak se vám líbil tento článek o tom, co je doménové jméno? Řekněte nám to tím, že napíšete komentář, abychom měli také možnost se z vašich myšlenek něco naučit a něco zlepšit.

Getting Info...
Next Post Previous Post
No Comment
Add Comment
comment url